Zelfzorg
De behandeling van elektrohypersensitiviteit begint altijd met het verminderen van de blootstelling aan elektromagnetische velden. Dit is de meest effectieve manier om je op korte termijn beter te voelen en je lichaam niet verder te belasten. Tachtig procent van de elektrogevoelige mensen meldt een positief resultaat na het beperken van de blootstelling aan elektromagnetische velden. Straling veroorzaakt een fysieke stressreactie in je lichaam. Door de blootstelling te verminderen krijgt je lichaam weer de mogelijkheid om zich te herstellen. Na verloop van tijd kan je lichaam meestal ook weer meer weerstand opbouwen zodat je weer beter tegen stralingsvelden kan en je niet direct ziek wordt zodra je in contact bent geweest met straling.
Straling in je omgeving verminderen
Om je blootstelling aan electromagnetische straling te verminderen moet je thuis beginnen. Meestal zijn de kosten daarvan laag, en kan je hiermee al een duidelijke verbetering van je situatie bereiken. Belangrijke stralingsbronnen in huis zijn: wifi, DECT-telefoon, televisie, mobiele telefoon, magnetron, babyfoon, playstation, tablet, bluetooth speakers, toetsenborden, en helaas steeds meer moderne elektronica die draadloos werkt.
Als je alleen je wifi-router uitzet, neemt dat nog niet alle straling weg. Zet ook de wifi- en Bluetooth-functie van je telefoon, computer, printer, televisie, tablet en dergelijke uit (vliegtuigstand), want ook al deze apparaten zenden actief straling uit om te communiceren met je router. En vergeet ook je zonnepanelen niet. Ook daar zit vaak een wifizender in.
Het is heel belangrijk om in ieder geval ‘s nachts tot rust te kunnen komen en te kunnen ontgiften. Het is daarom heel belangrijk dat je slaapplek, waar je moet uitrusten, stralings-luw is.
Hieronder volgt een lijst van maatregelen die je kunt nemen om je blootstelling aan straling en stroom te verminderen en je gezondheid te verbeteren. De meeste maatregelen kosten weinig tot geen geld. Alleen aan maatregel 2 zijn kosten verbonden (meetspecialist + materialen). Bij sommige gemeentes kun je een verzoek doen voor bijzondere bijstand of een WMO-vergoeding. Dit kun je bij de wethouder mondeling aankaarten.
- Vervang draadloze apparatuur door een bedraadde variant. Schakel wifi en bluetooth uit wanneer je je apparaat niet gebruikt. Ze blijven namelijk actief zoeken en zenden. Beter nog is het om je computer, laptop, printer, muziekinstallatie e.d. te bedraden of eco-wifi te nemen, de wifi uit te zetten en de apparaten in vliegtuigmodus te zetten.
- Schakel een meetspecialist in om de situatie op plekken waar je vaak verblijft, zoals je huis en je werk, goed in kaart te brengen. In overleg met de meetspecialist kan je dan bepalen òf en zo ja welke saneringsmaatregelen je kan / moet nemen. Je kunt hiervoor met ons contact opnemen.
- Woon, werk en slaap zo mogelijk op plekken waar elektromagnetische velden zwak zijn. Als je erg gevoelig bent installeer dan een netvrij-schakelaar (liefst dubbelpolig afschakelend) op elke elektriciteitsgroep van de kamers waar je overdag en ‘s nachts verblijft. Vind een oplossing voor, koelkast, vriezer en CV aansluiting, door deze bijvoorbeeld op een aparte groep te laten zetten met afgeschermde bio-kabel.
- Zet apparaten uit wanneer ze niet gebruikt worden. Trek daarbij ook de stekker uit het stopcontact. Alle apparaten met een ‘stand-by’ schakeling geven in ‘uit’-stand bijna even veel elektromagnetische velden als wanneer ze ‘aan’ staan. Dit geldt ook voor opladers.
- Schaf apparaten aan die minder velden produceren. In het algemeen geldt: hoe kleiner het vermogen, hoe minder de blootstelling. Een dieselauto is ‘schoner’ wat betreft elektromagnetische straling dan een benzineauto.
- Maak een onvermijdelijke blootstelling zo kort mogelijk. Telefoneer kort met een mobieltje/smartphone, kijk selectief TV, gebruik de computer of laptop zo min mogelijk.
- Scherm apparaten en elektrische installaties af, zodat de velden de gebruiker niet bereiken. Voor hoogfrequente velden en laagfrequente elektrische wisselvelden is dat goed te doen; voor magnetische wisselvelden kan dat lastiger zijn.
- Wees op je hoede in een nieuwe omgeving. Neem bijvoorbeeld een velddetector of -meter mee om een indruk te krijgen hoe de situatie op een bepaalde plek is. Vraag aan de mensen waar je bent of zij apparatuur tijdelijk uit willen schakelen. Leg jouw situatie rustig en eerlijk uit en vraag begrip.
- Klik voor aanvullende informatie over straling in huis verminderen op Tien tips om de straling thuis te verminderen.
- Zorg ervoor dat je verder zo goed mogelijk in je vel zit: eet gezond en `t liefst biologische voeding. Zorg voor voldoende beweging. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen tot rust te komen. Huisarts Adriaansens uit Breda raadt aan een cursus Mindfulness te volgen.
Voorbeelden van klachten:
· chronische vermoeidheid
· hoofdpijn/migraine
· geheugenverlies
· concentratieproblemen
· evenwichtsstoornissen
· hartkloppingen
· hoge bloeddruk
· oorsuizen/tinnitus
· slaapstoornissen.
Elektro-hooggevoeligen
Bij ongeveer 3-7% van de bevolking, dat zijn in Nederland zo’n 500.000, mensen veroorzaakt elektromagnetische straling inmiddels een heel scala aan gezondheidsklachten, van mild tot (zeer) ernstig.
Opvallend hierbij is: stralingsbron weg = klacht weg, stralingsbron (weer) aanwezig = klacht aanwezig.
Er is dus een zeer duidelijk verband tussen blootstelling aan elektromagnetische straling en de aanwezigheid van de gezondheidsklachten.
Mensen met klachten door straling worden meestal niet serieus genomen.
Niet door artsen, instellingen, GGD en vaak ook niet door mensen in hun directe omgeving. Er is dus ook geen passende (medische) zorg voor deze mensen.
Wat er nodig is voor deze groep mensen:
• stralingsvrije (tijdelijke) woonruimte waar mensen met gezondheidsklachten tot rust
kunnen komen, opknappen/opladen als straling in hun leefomgeving teveel klachten geeft.
• vergoeding van de kosten door gemeenten bij aanpassingen in de eigen woning (stralingwerend glas, andere bekabeling, speciale muurverf etc.)
• structurele oplossingen zoals een stralingsvrije woonplek, openbare ruimten zonder of arm aan straling, speciale ruimtes in ziekenhuizen waar zij kunnen verblijven.
Contact bij klachten
Ervaar je klachten door straling? We horen graag van je!
Het Zeeuws Platform Stralingsrisico onderhoudt o.a. contacten met Zeeuwen die last hebben van draadloze apparatuur en elektrische toepassingen. Om hier erkenning en draagvlak voor te creëren vinden wij het belangrijk de klachten te (laten) beschrijven. Wij stellen het op prijs als je je ervaringen met ons wilt delen. Wij raden aan je klachten te melden bij de gemeente en de GGD.
Daarnaast is het belangrijk om je klachten ook te laten registreren bij de Stichting EHS die hier een database van bijhoudt. Dit kan schriftelijk. Hoe meer meldingen hoe beter i.v.m. de erkenning van klachten door de overheden. Hier vind je de link naar hun meldpunt. Ook kun je telefonisch contact opnemen met de Hulplijn van deze stichting.
Voor een meting kun je ook bij ons terecht. Gebruik hiervoor het contactformulier. Hier zijn wel kosten aan verbonden.