Politiek versus Gezondheidsraad

Medio 2020 gaf de Overheid groen licht voor het in gebruik nemen van de 26Ghz band. Ze legde hiermee het advies van de Gezondheidsraad om hiermee te wachten naast zich neer.

De Nederlandse Gezondheidsraad adviseerde in haar ‘Rapport over 5G’ om de uitrol van deze 26 Gigahertz-frequentieband uit te stellen. Dit om meer onderzoek te kunnen doen naar het verband met kanker, de verminderde mannelijke vruchtbaarheid en geboorteafwijkingen. De commissie zocht wereldwijd naar wetenschappelijke studies met betrekking tot deze nog nooit eerder gebruikte 26 GHz-frequentieband, maar vond alleen een handvol studies over de invloed van radar.

De commissie schrijft in haar rapport dat er veel zorgen zijn vanuit de samenleving over de gezondheidsrisico’s van 5G-straling. Voorzitter van de commissie is professor Hans Kromhout, epidemioloog aan de Universiteit van Utrecht.

Download hier het volledige rapport: Gezondheidsraad – Advies-5G en gezondheid

Het kabinet voelt zich niet gehouden om het 26 GHz-advies van de Gezondheidsraad op te volgen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de staatssecretaris (Economische Zaken):

“Volgens de WHO, Europese Commissie en ICNIRP is er op dit moment geen aanleiding om te veronderstellen dat het gebruik van de 26 GHz-band negatieve gezondheidseffecten oplevert… Mede daarom ziet het kabinet geen reden om meer onderzoeksresultaten af te wachten voor het gebruik van deze [26 GHz-]band… Conform de nieuwe telecomrichtlijn, de zogenoemde Telecomcode 26 , bereidt het kabinet de uitgifte voor van frequenties in een deel van deze band.”

Wat is 5G

5G staat voor de 5e generatie draadloze communicatietechniek.
In tegenstelling tot voorgaande generaties van telecomzendinstallaties zenden de 5G antennes niet rondom uit in lobvormige bundels maar in gerichte bundels, direct richting actuele gebruiker. Het vermogen van de straling in deze bundel is ook op grotere afstand beduidend hoger. De 5G techniek kan eveneens gebruik maken van de bestaande 4G-antennes. De gebruikte frequenties bij 5G variëren van minder dan 1 GHz tot enkele tientallen GHz.

Met de komst van het 5G netwerk zal de blootstelling aan straling voor alle mensen substantieel verhoogd zijn. Voor dit 5G-netwerk zullen, naast de bestaande frequenties, ook veel hogere frequenties gebruikt gaan worden. Omdat deze hoge frequenties millimeter-golven betreft werkt deze technologie alleen over korte afstanden. Hierdoor zullen er heel veel nieuwe zendantennes nodig zijn. Dit zal resulteren
in antennes om de 10 tot 12 huizen (bevestigd aan bijvoorbeeld lantaarnpalen en verstopt
in bushokjes). Daarmee dringt het veel meer de directe persoonlijke leefomgeving van mensen binnen dan de huidige zendmasten.
Dit levert allereerst een ernstige schending van onze privacy op vanwege alle data die overal om ons heen over ons verzameld gaan worden.
Er zijn aantoonbaar serieuze risico’s en gevolgen voor onze gezondheid. Van de huidige elektromagnetische straling is inmiddels al ruimschoots bewezen dat het schadelijke effecten heeft op de gezondheid van mensen, dieren en de natuur.

Telecomwet verplicht gemeenten tot uitrol 5G
De telecomindustrie is op dit moment actief met de voorbereiding van de uitrol van het 5G netwerk. Dit netwerk zorgt ervoor dat draadloze communicatie een veel grotere snelheid
en intensiteit zal krijgen, en de capaciteit van draadloze apparatuur kan worden vergroot.

De bedoeling is dat met de komst van 5G, de vijfde generatie mobiele technologie, het ‘internet of things’ geïmplementeerd zal worden. Zelfsturende auto’s, huishoudelijke apparatuur die op afstand bediend kan worden, een ‘smart samenleving’ die aangestuurd wordt door technologie en waarbij alles met alles kan communiceren.
In de openbare ruimte betekent dit bijvoorbeeld: slimme verkeerslichten, slimme
lantaarnpalen met wifi, camera en sensoren, flitspalen die bestuurders van auto’s binnen een groot bereik minutieus kunnen scannen, etc.

Omdat de straling van dit netwerk een hele krachtige maar korte reikwijdte heeft, moet er wereldwijd een gigantische hoeveelheid zendmasten en smallcell antennes geplaatst worden om het netwerk te kunnen laten draaien. Om de installatie van dit netwerk zonder obstakels te kunnen laten plaatsvinden, dienen gemeenten en overheden hun
medewerking hieraan te verlenen.

Een wijziging in de Telecommunicatiewet heeft ervoor gezorgd dat gemeenten verplicht kunnen worden om mee te werken aan het plaatsen van de zendmasten en small cel antennes door telecombedrijven. De Rijksoverheid dreig de macht daarmee volledig aan deze telecombedrijven te geven. Om de 150 meter kan er in iedere straat, op gebouwen en huizen (dus ook scholen, zieken-huizen, appartementencomplexen, winkels etc) een antenne geplaatst worden om het gewenste bereik te realiseren en ervoor te zorgen dat alle apparatuur zal kunnen functioneren.
Het gevolg hiervan is dat de straling in bewoonde gebieden, die op dit moment al enorm is toegenomen sinds de komst van wifi en draadloze netwerken, nogmaals exponentieel zal toenemen.

 

Tijdens testmetingen, uitgevoerd door Agentschap Telecom, gebruikmakend van een frequentie van 2600MHz, leverden op 53 meter afstand een veldsterkte van 25000μW/m2. Deze hoge veldsterkte op aanzienlijke afstand kan ook binnen bij niet afgeschermde muren leiden tot verontrustend hoge veldsterkten. Voor deze frequentie zijn de huidige gebruikte afschermingsmaterialen overigens eveneens geschikt.

De gebruikte hogere frequenties, tot enkele tientallen GHz dringen niet door gebouwen heen. Ech-ter straling met deze hoge frequenties kunnen wel bij directe bestraling in de huid doordringen en daar al hun energie afgeven en zo ernstige huideffecten veroorzaken. Voor binnenshuis zijn (komen) er zogenaamde versterkers op de markt die ervoor zorgen dat ook in andere ruimtes (waar geen 5G-antenne/router geplaatst is) deze frequentie gebruikt kan worden (zoals ook bij gebruik van WiFi-versterkers).

Zeeland

Straling - Zendmasten in Zeeland

In het relatief dunbevolkte Zeeland hebben we gelukkig minder concentraties van zendmasten dan in de grote stad. Met hoeveel stralingsbronnen u te maken hebt in uw woonomgeving kunt u voor wat betreft de zendmasten bekijken op de volgende websites:

Steentje bijdragen?

Steun ons door middel van een donatie.

Bedrag





Nieuwsbrief ontvangen?

Volgen kan ook op: