Er is nog veel onwetendheid over de gevolgen van elektromagnetische straling voor onze gezondheid. Straling gerelateerde klachten worden vaak niet herkend. Artsen zijn hiervoor niet opgeleid. De niet-natuurlijke en verhoudingsgewijs zeer krachtige elektromagnetische velden van 2G (GSM)-,3G (UMTS), 4G, 5G en DECT telefoons gaan dwars door ons heen en beïnvloeden ons eigen natuurlijke elektromagnetische veld.De mens is namelijk zelf ook elektromagnetisch van aard. Alle processen in ons lichaam worden aangestuurd door minuscule elektrische signalen. De elektromagnetische velden van mobiele apparaten zijn als het ware niet `compatible` met het energiesysteem van de mens waardoor het ons veel energie kost om er mee om te gaan. Gevolgen daarvan zijn o.a. dat het immuunsysteem wordt verzwakt. Klachten die voorkomen zijn o.a. overgevoeligheid, migraine, slaapstoornissen, hartstoornissen, reumatische aandoeningen, tumoren en allerlei andere klachten.
Klachten en symptomen
Steeds meer mensen ervaren klachten bij het gebruik van elektrische, elektronische en draadloze (mobiele) apparatuur.
Hoofdpijn, duizeligheid, oorsuizen, slaapproblemen, spierkrampen, vermoeidheid zijn een aantal van de ervaren klachten. Klachten die vaak verdwijnen als men zich op een stralingsarme plek bevindt. Soms openbaren de effecten zich direct, maar vaker treden ze op na enige tijd of pas na jaren van blootstelling.
Elektromagnetische straling heeft allerlei effecten die zijn onderzocht in mensen, dieren en planten. Variërend van neurologische effecten zoals concentratieproblemen, slaapstoornissen en DNA-beschadiging met een verhoogd risico op kanker. Effecten op de voortplanting zoals afname van spermavitaliteit en verstoorde groei van het embryo. Effecten op het immuunsysteem zoals de aanmaak van witte bloedcellen en diverse enzymen. En effecten op het ecosysteem (op planten en dieren).
Deze effecten zijn afhankelijk van de frequentie van de straling en de intensiteit. Er zijn effecten die al vrij snel optreden zoals de klontering van rode bloedplaatjes en er zijn effecten die zich pas op de langere termijn voordoen zoals het ontstaan van tumoren.
Inmiddels zijn er meer dan tienduizend onderzoeken en ‘peer reviewed’ publicaties verschenen over blootstelling aan elektromagnetische velden. Uit een evaluatie door een groep wetenschappers uit Australië (de ORSAA) van 2266 onderzoeken bleek dat de meeste (68%) significante biologische effecten of effecten op de gezondheid aantonen.
Bron: https://www.gezondheid-en-straling.nl/Wetenschap-algemeen.html

Artsen & wetenschap
De meeste artsen en specialisten in Nederland zijn onbekend met de gezondheidsrisico’s van niet-ioniserende straling van elektromagnetische, magnetische en elektrische velden. Gezondheidsklachten die te maken hebben met straling worden veelal niet als zodanig herkend. Een adequate behandeling is dan lastig, want de ervaring leert dat de klachten pas verdwijnen wanneer de blootstelling aan straling wordt verminderd. Een overzicht van straling gerelateerde klachten en ook over het ontstaan, verloop en de aanpak ervan is te vinden op de website van stichting EHS.
- Opvallend is: stralingsbron weg = klacht weg, stralingsbron (weer) aanwezig = klacht aanwezig.
- In de praktijk kan het wel een paar weken duren voordat de klacht weg is.
Er is dus een zeer duidelijk verband tussen blootstelling aan elektromagnetische straling en de aanwezigheid van de gezondheidsklachten. Helaas lopen mensen met klachten door straling vaak tegen onbegrip en onkunde aan wanneer ze een beroep doen op de gezondheidszorg. Er is dus ook geen passende (medische) zorg voor deze mensen. De expertise van de patiëntenvereniging stichting EHS kan een welkome aanvulling zijn voor hulp-verleners.
SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten)
Straling gerelateerde gezondheidsklachten vallen onder de zogenaamde SOLK klachten: de Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Huisarts en specialist kunnen dan geen diagnose stellen voor de ervaren gezondheidsproblemen. Inmiddels valt bij meer dan 50% van de mensen die een arts bezoeken hun klachten in de categorie SOLK. De (onbekende) oorzaak ‘straling’ zou hierbij een grote rol kunnen spelen.
Artsen zijn niet opgeleid om klachten ten gevolge van elektromagnetische velden te herkennen.
Onafhankelijke artsen en wetenschappers luiden de noodklok nu steeds meer mobiele apparatuur en mogelijkheden het leefmilieu belasten. Vanaf 2002 zijn al diverse appèls gelanceerd van artsen en wetenschappers. In 2012 kwam er een opmerkelijk Kennisbericht van het – door de overheid ingestelde- Kennisplatform Elektromagnetische Velden met suggesties voor de medische praktijk. In 2016 verscheen een richtlijn voor artsen de: Europaem EMF guideline for emf-related health problems and illnesses.
Een reactie van stichting EHS op deze richtlijn: “dit belangrijke document geeft handvatten voor de preventie, diagnose en hantering van gezondheidsproblemen die door elektromagnetische velden worden veroorzaakt. Het is opgesteld door een 14-tal deskundigen uit de wereld van ‘Environmental Medicine’, of ‘Umwelt Medizin’. Het is belangrijk kennis te nemen van deze up-to-date opsomming van EMV-gerelateerde problemen en de oplossing er van. Het probleem van ‘elektrohypersensitiviteit’ – (EHS) wordt hier centraal gesteld. Aandacht voor zowel radiofrequente velden als extreem laagfrequente velden. Informatie voor de arts en uzelf”.
Ziekte door elektromagnetische velden aantoonbaar. Professor dr Belpomme (kankerspecialist) ontwikkelt diagnose en behandeling voor EHS en MCS (2016). In 2010 wijst hij al op het verband tussen elektromagnetische straling en kanker. Hij stelt dat het gaat om "een majeure bedreiging van de volksgezondheid". Studies wijzen er volgens hem op dat in de komende 25 tot 50 jaar wel eens 10-50% van de bevolking intolerantie voor elektromagneti-sche straling zou kunnen ontwikkelen en pleit daarom voor maatregelen.
Link: Persbericht
De Franse oncoloog Professor Belpomme ontwikkelt diagnose en behandeling voor EHS.
Aansprakelijkheid
Verzekeringsmaatschappijen dekken de mogelijke gezondheidsschade niet en lijken zo vooruit te lopen op het voorzorgprincipe.
Wie is er dan wel aansprakelijk?
Met betrekking tot zendmasten kunnen drie partijen worden benoemd waarvoor aansprakelijkheid kan gelden: overheid, telecomoperators en partijen die grond of een gebouw beschikbaar stellen voor plaatsing van een zendmast of antenne-installatie.
Een belanghebbende (iemand die elektrogevoelig is met (ernstige) gezondheidsklachten), kan een telecomoperator aansprakelijk stellen. De belanghebbende zal doorgaans met overtuigend bewijs moeten komen. De verzekeraar van de telecomoperator zal echter een claim afwijzen. De overheid kan aansprakelijk gesteld worden als een telecomoperator een mast zou moeten weghalen of verplaatsen.
Bron: Financiële Dagblad, 2005; bedrijf betaalt voor schade umts-straling
In Nederland is het nog zo dat een particulier of organisatie die plaats biedt aan een zendmast, niet aansprakelijk gesteld kan worden . In andere landen is dit wel mogelijk.
