Gezondheid - Buurtonderzoek Zierikzee

In Zeeland werd in 2007 in een grootschalig buurtonderzoek gevraagd naar mogelijke ontstane en verergerde gezondheidsklachten sinds de plaatsing van een zendmast nabij een woonwijk in Zierikzee. Dit werd gedaan door de Werkgroep Straling en Gezondheid Schouwen-Duiveland naar aanleiding van ontvangen klachten.

Buurtonderzoek in Zierikzee na plaatsing zendmast
Naar aanleiding van klachten verspreidde de "Werkgroep "Straling en Gezondheid Schouwen-Duiveland" 150 vragenformulieren over even zoveel huishoudens. De bewoners werden verzocht aan te geven of zij sinds 2004 veranderingen in hun gezondheid hebben ervaren onder meer op het gebied van duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen, slapeloosheid, pijn in gewrichten en hormoonproblemen, klachten die vaak gemeld worden bij het Meldpunt Gezondheid en Milieu. Van de 93 ingevulde lijsten melde 46% deze gezondheidsklachten te hebben sinds 2004, na plaatsing van de zendmast. Een aantal respondenten hebben wij op hun verzoek bezocht. Er werd een orienterende meting verricht, waarbij vaak bleek dat een deel van de gemeten velden afkomstig was uit de eigen woning. 

Uitkomsten onderzoek en vragenlijst

De gemeente Schouwen-Duiveland is op de hoogte gebracht van de uitkomst van dit onderzoek en gevraagd om een reactie. Waar mensen naar toe moesten met hun melding wist men niet. Ze zal nog steeds contact opnemen met de GGD hierover. Kortom, mensen mogen het zelf uitzoeken.