Testimonials - Zeeuwse ervaringen

 


Middelburg: `lichamelijke klachten bij gebruik apparatuur`. Een inwoonster uit Middelburg geeft aan lichamelijke klachten te krijgen bij blootstelling aan elektromagnetische velden van verschillende apparaten. Het gaat hier om elektromagnetische straling van bijv. een mobiele telefoon, een laptop en het navigatiesysteem in de auto. De klachten die binnen korte tijd ontstaan zijn: een druk op het hoofd, hoofdpijn, het gevoel van een band om de keel, vermoeidheid, een opgejaagd gevoel op de borst en hartritmestoornissen. Wanneer ze in de uren voordat ze gaat slapen achter een laptop gezeten heeft, duurt het ook enige uren voordat ze inslaapt. Wanneer er een mobiele telefoon naast het bed ligt, kost het inslapen moeite en heeft dit tevens invloed op de kwaliteit van de slaap. Ze wordt dan tussentijds regelmatig wakker en is ’s ochtends niet uitgerust.

Serooskerke (S-D): `ervaringen met Falabella-paarden`. Bewoonster, mw Radecke, aan de Ridderweg: “Wij wonen daar (buitengebied) al vijftien jaar met veel plezier. Aanvankelijk zonder gezondheidsklachten. Tot drie jaar geleden, toen er aan de Hogeweg op ongeveer vierhonderd meter afstand een zendmast is geplaatst“, vertelt M. Radecke. „Mijn man begon te klagen over een drukkende band rond zijn hoofd, kreeg plotseling last van depressiviteit, terwijl hij altijd vol levenslust was.“
Ze vertelt ook over de schokkende ervaring met de zogeheten falabella’s, Arabische kleine paardjes, van haar dochter. „Drie paardjes waren drachtig en alle drie hebben ze hun embryo’s zomaar in de wei verloren.“ Volgens Radecke heeft nader medische onderzoek niet uitgewezen wat daar de oorzaak van is geweest. Zelf heeft ze daarop L. de Groot van de Werkgroep Straling en Gezondheid gevraagd in haar woning en de weilanden rondom metingen te verrichten. Volgens De Groot is daar sprake van een verbazend hoge concentratie elektromagnetische straling.

Driewegen: `ervaringen met honingbijen`. Bewoonster uit Driewegen, werkt met honingbijen en meldt: "Er staat op 50 m afstand een oude 42 meter hoge radiozendmast (FM). Die mast maakt bij oostenwind een sterk zeurderig geluid. Ik hoor dat en ik denk dat daardoor in het voorjaar van 2008 alle bijen wegvlogen om twee weken later weer terug te komen. Dit herhaalde zich vier keer, steeds tijdens dat geluid. Zelf heb ik hier minder energie dan in het ecobedrijf waar ik (harder) werkte voordat ik in 2004 in de buurt van de radiozendmast kwam te wonen. Ook heb ik vaak een zwaar hoofd, hoofdpijn en last van vermoeidheid. De radio is te horen via het keyboard". 

Bron: Bijensterfte, wereldwijd een groot probleem Nieuwsbrief Meldpunt Gezondheid en Milieu-Zomereditie 2009

Bruinisse: Werkend nabij een zendmast. Bewoner uit Bruinisse vermoedt last te hebben van de elektromagnetische velden van een zendmast. Hij zegt hier nooit zo in geloofd te hebben. Maar langdurige werkzaamheden buiten rondom en in zijn loods, die grenst aan het perceel van de zendmast hebben hem de klachten doen ervaren. Hij meldt druk op het hoofd. Ook meldt hij ’s nachts slechter te slapen sinds die periode van buitenwerk. De mast is in 1994 geplaatst. Toen hij de loods verkocht verdwenen de klachten.

Zierikzee: Zeer sterke onrust in bovenlijf. Bewoonster uit Zierikzee meldt hoofdpijn, druk op het hoofd en gevoel van onrust tijdens werkzaamheden of verblijf in de directe nabijheid van DECT-huistelefoons en/of draadloos internet. Slaapt daar ook moeilijk (voelt zich klaarwakker).  Ze ervaart de klachten niet altijd. Het hangt af van de hoeveelheid draadloze apparatuur op of rond de plek. Soms gaat het nog, maar als bijvoorbeeld dan ook ineens in haar nabijheid de magnetron aan gaat of ze naast iemand staat die mobiel belt voelt zij een zeer sterke onrust opkomen in het bovenlichaam. 

Oostkapelle: `klachten in nieuw huis`. Nieuwe bewoners uit het midden van het land hebben in Oostkapelle pas een huis gekocht. Ze verblijven er nu regelmatig een paar dagen om werkzaamheden te verrichten. Vanaf het moment dat dhr daar uit de auto stapt ervaart hij een druk op het hoofd. Ook krijgt hij last van oorsuizingen en wordt niet uitgerust wakker. Zijn vrouw  slaapt met onderbrekingen. Hoe langer hij op deze plaatst verblijft hoe sterker de klachten worden. Aanvankelijk denkt hij aan vermoeidheid door drukte, doch het valt hem op dat de klachten steeds verdwijnen binnen twee dagen na thuiskomst op de Veluwe. Hierdoor begint hij aan invloeden van de twee zendmasten in zijn nieuwe buurt te denken, waartussen zijn nieuwe huis zich bevindt. Uiteindelijk besluit het echtpaar het huis te verkopen.

Goes: `fluittonen gehoorapparaat`. Bewoner uit Goes meldt fluittonen in gehoorapparaat, sinds verhuizing naar flat dichtbij zendmast

Zierikzee: `hoofdpijn van TL`. Bewoner uit Zierikzee meldt hoofdpijnklachten op kantoor bij twee van de vier bureaus. Na onderzoek blijken de klachten verband te houden met te korte afstand tot TL verlichting.

Zierikzee: `hoofdpijn van wekkerradio`. Bewoonster uit Zierikzee meldt hoofdpijn op de slaapplek. Klachten verdwijnen als wekkerradio vervangen wordt door batterijwekker.

Westkapelle: `ernstige vermoeidheidsklachten verdwijnen na verhuizing`. Gezin uit Aagtekerke woonde voorheen in Westkapelle. De zoon had ernstige vermoeidheidsklachten. Na verhuizing naar Aagtekerke verdween dit.

Burgh-Haamstede: `van straling verlost -spiraalbodem bed werkte als antenne`. Echtpaar uit Burgh-Haamstede: Sinds ongeveer twee maanden zijn wij van de straling verlost die onze lichamen tijdens het slapen uitputten. Mijn vrouw en ik hadden allebei ernstige vermoeidheidsproblemen rusten niet goed meer uit tijdens het slapen. Na meting bleek de spiraalbodem van ons bed te functioneren als een antenne (!) die de straling van de naburige GSMmast opving en versterkte. Ons bed werd electromagnetisch geladen. Met speciale afschermende verf op de deur en folie voor het raam hebben we de straling drastisch kunnen terugdringen. Het gevolg is dat we meer uitgerust zijn. Onze vermoeidheidsproblemen zijn nog niet over maar het begin is er. Wij maken ons ernstig zorgen voor de gezondheid van zovele onwetende burgers die dagelijks onbeschermd deze straling ondergaan. Met name tijdens tijdens de slaap is, zo hebben wij ondervonden, schadelijk voor het menselijk lichaam, wat op den duur vele niet te definiëren klachten oplevert of versterkt. Het is hard nodig dat de politiek wakker wordt.